PENGAWETAN MAKANAN
RUJUKAN BUKU TEKS: mukasurat 134-141
(A) Kerosakan Makanan
- Makanan yang rosak boleh diperhatikan dengan menggunakan deria penglihatan, bau, rasa dan sentuhan.
- Daging ayam: Bertukar warna menjadi kehitaman, berbau busuk dan berlendir.
- Ikan: Rosak, berubah tekstur dan berbau busuk.
- Susu: Berubah tekstur, berbau busuk, berbasa masam, berbuih dan berketul-ketul.
- Sayuran: bertukar warna kekuningan dan layu.
- Buah-Buahan: Berubah tekstur, berkulat dan berubah warna.
- Nasi: Lembik, berlendir, bertompok hitam dan berbau masam.
- Roti dan Kek: Berkulat dan mempunyai tompok kehitaman.
- Makanan dalam tin: Berbuih dan keruh, berbau busuk, tin menjadi kemek, mengembang dan berkarat.
(B) Punca Kerosakan Makanan
- Makanan menjadi rosak disebabkan oleh tindakan mikroorganisma yang bertumbuh dalam makanan.
- Mikroorganisma seperti bakteria dan fungi membiak dengan cepat dalam keadaan yang sesuai.
- Keadaan yang lembap dan panas membantu bakteria dan fungi membiak dengan lebih cepat.
- Bakteria dan kulat memerlukan yang berikut untuk membiak: Udara, air, nutrien, suhu yang sesuai dan keasidan yang sesuai.
(C) Pengawetan Makanan
- Pengawetan makanan ialah kaedah pemprosesan makanan yang boleh menghalang atau melambatkan proses hidup mikroorganisma.
- Tujuan pengawetan makanan: supaya lebih tahan lama dan tidak mudah rosak.
- Kaedah Pengawetan Makanan:
- Pendidihan
- Proses memanaskan makanan pada suhu yang tinggi.
- Suhu yang tinggi membunuh kebanyakan mikroorganisma seperti bakteria dan fungi.
- Makanan boleh tahan lebih lama apabila bakteria dan fungi dibunuh.
- Penjerukan
- Proses merendam makanan di dalam cuka, larutan gula dan garam.
- Penjerukan mengurangkan kandungan air dalam makanan, menjadikan keadaan tidak sesuai untuk mikroorganisma bertumbuh atau membiak.
- Contoh makanan: buah-buahan dan sayur-sayuran.
- Pembungkusan vakum
- Proses mengeluarkan semua udara daripada bekas atau pembungkus makanan.
- Ketiadaan udara menyebabkan bakteria dan kulat tidak boleh bertumbuh dan membiak.
- Contoh: kacang, kerepak, buah-buahan, sosej, cendawan.
- Pengeringan
- Kaedah mengeluarkan atau menyingkirkan kebanyakan air daripada makanan.
- Makanan boleh dikeringkan di bawah cahaya matahari atau ketuhar.
- Ketiadaan air menyebabkan mikroorganisma akan mati atau menjadi tidak aktif.
- Contoh: Ikan kering, asam gelugur, mihun kering, sotong.
- Penyejukbekuan
- Kaedah menyimpan makanan pada suhu takat beku (00C) dan ke bawah.
- Contoh makanan: ikan, sotong, ayam dan daging.
- Pendinginan
- Kaedah menyimpan makanan di dalam persekitaran bersuhu kurang dari 180C.
- Suhu rendah menyebabkan mikroorganisma kurang aktif dan lambat bertumbuh serta membiak.
- Contoh makanan: Sayur-sayuran, buah-buahan, telur dan susu.
- Pemasinan
- Menggunakan garam bagi menyingkirkan kelembapan pada makanan.
- Contoh makanan: ikan, telur, sayur-sayuran, buah-buahan dan daging.
- Pelilinan
- Proses menyalut buah dan sayuran dengan lilin cair untuk mencegah pertumbuhan mikroorganisma di permukaannya.
- Dapat mengekalkan kesegaran buah.
- Pengetinan dan pembotolan
- Proses mendidihkan makanan untuk membunuh mikroorganisma. Makanan kemudiannya disejukkan dan dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
- Pemanasan pada suhu didih dapat membunuh kebanyakan bakteria aktif tanpa merosakkan rasa dan nilai nutrisi makanan itu.
- Contoh makanan: ikan, daging, ayam, buah, dan sayur-sayuran.
- Pempasteuran
- Proses pemanasan makanan sehingga suhu tertentu untuk beberapa ketika dan diikuti dengan pendinginan segera.
- Contoh makanan: susu dan jus buah-buahan.
- Penyalaian
- Kaedah mengeringkan makanan dengan cara mengasapnya untuk satu tempoh yang agak lama.
- Boleh membantutkan pertumbuhan mikroorganisma.
- Contoh makanan: ikan dan daging.
- Pendidihan
(D) Kepentingan Teknologi Pengawetan Makanan
- Makanan yang telah ditinkan boleh mengatasi masalah bekalan makanan semasa kecemasan. Contohnnya, semasa banjir melanda sesebuah kawasan.
- Sesetengah makanan yang dihasilkan oleh sesebuah negara boleh dinikmati di negara lain.
- Teknologi pengawetan makanan memudahkan makanan disimpan dan mudah diangkut untuk dipasarkan ke tempat lain.
- Buah-buahan bermusim dapat dinikmati sepanjang tahun.
- Makanan yang diawet dapat disimpan lebih lama dan boleh memenuhi keperluan bekalan makanan sepanjang tahun.
VIDEO PEMBELAJARAN
Video Pengenalan Pengawetan Makanan
Kerosakan Makanan
Kaedah Pengawetan
Makanan I.
Kaedah Pengawetan Makanan 2
Kaedah Pengawetan Makanan 3
RUJUKAN BLOG: https://www.changtunkuet.com
Comments
Post a Comment